Relevantie Marketing

Relevantie marketing is gericht op het binnenhalen van traffic en potentiële klanten op basis van relevantie en intentie. Relevantiemarketing is niet specifiek nieuw, net zoals contentmarketing niet nieuw was toen dit werd “geïntroduceerd”.
Het is slechts een specifieke benadering die ervoor zorgt dat de juiste keuzes gemaakt worden en de juiste middelen ingezet worden. Het beste voorbeeld is dat een banner is ontzettend effectief is… wanneer dit een relevante vertoning betreft.
Contentcreatie, Linkbuilding, SEO, Search Advertising, Affiliate en Partnership Marketing, alles draait om relevantie. Het is dus een kanaal overstijgende aanpak.

Relevantie is Keizer

Jarenlang, zeker met de intrede van contentmarketing was het credo “Content is KING”. En ja… Content is zeker belangrijk, zeg maar essentieel voor goede online marketing. De laatste jaren hoor is “Context is King”, zeker met de opkomst van bijvoorbeeld Native Advertising. Ook context is inderdaad belangrijk, wat mij betreft zijn ze beiden Koning.

Maar wat staat er nou boven deze Koningen van online marketing? De Keizer… en dat is Relevantie! Want de content moet relevant zijn en de context moet ook relevant zijn. Dus hoe bepalen we nou deze relevantie? Niet zozeer op basis van de oude methodieken zoals doelgroepplanning. Deze doelgroep / demografische benadering is waar alle media planning zoals TV, Radio, Print en Display Advertising op is gebaseerd. Wanneer we de resultaten van dit soort benaderingen bekijken, blijkt dit vaak niet heel effectief voor de user acquisitie. Uiteraard is het ondersteunend, maar het blijft altijd met hagel schieten. Want is die bezoeker op autoweek.nl nou echt van plan een nieuwe auto te kopen? Die kans is eerlijk gezegd niet zo groot.

Relevantie op basis van Intentie

Waar we naar moeten kijken is de intentie achter de zoekopdracht of het specifieke websitebezoek. Zo heb ik bij Springest het initiatief genomen voor de ontwikkeling van SpringSense. Dit is een technologie die opleidingen matcht aan beroepsnamen. Zo konden we relevante opleidingen tonen op bijvoorbeeld vacaturesites, omdat we er via testen met Adwords achter waren gekomen dat mensen die op zoek zijn naar een vacature vaak ook interesse hebben in een bijbehorende opleiding. Deze machtingtechnologie werd een belangrijke user acquisitiebron voor Springest, je kan een voorbeeld zien op de pagina met Beroepsinformatie Account Manager

Relevantie in de funnel

Nu is intentie gedreven relevantie marketing (pull marketing) vaak niet genoeg om je marketing en salesfunnel vol te krijgen. Voor sommige partijen wel, voor anderen niet. Soms moet je toch zenden om jouw potentiële klanten te bereiken. Dit kan dus via partnerships, relevante integraties (native advertising) of relevante contentmarketing.
Jouw boodschap moet hierbij awareness creëren en een trigger zijn om meer te willen weten of tot andere actie over te gaan. Dus deze content of advertising is het begin van jouw sales en marketing funnel. En bij deze creatie dient dus rekening gehouden te worden met het activeren naar de volgende stap in de funnel.

Wanneer je meer wilt weten over mijn werkwijze, connect met mij op Linkedin en stel je vraag.