Klaas van Egmond for President!

Sinds ik tijdens een potje Groen Surfen stuitte op de online registratie van de lezingencyclus Mens, Milieu en Meerwaarde, ben ik fan van Klaas van Egmond. En sinds ik hem vorige week live heb gezien op het Nationaal Sustainability Congres, weet ik het zeker: deze man moet naar Den Haag.

Klaas van Egmond oogt als een boswachter die op de VVD stemt en herinnert mij sterk aan Youp van ’t Hek in de periode dat hij nog leuk was op het toneel. Van Egmond is scherp, droog en geestig, terwijl hij dat laatste zelf volgens mij niet eens door heeft. Ik kan me niet anders voorstellen dan dat zijn milieukundecolleges aan de Utrechtse faculteit voor Geowetenschappen altijd bomvol zitten: gratis voorstelling! Zijn achtergrond als directeur van de sector Milieu van het RIVM en, later van het Milieu en Natuur Planbureau, maakt hem tot een veelgevraagd spreker. En zijn humor helpt ongetwijfeld ook.

NSC debat

Gisteren, tijdens de elfde editie van het NSC, deed Van Egmond mee aan een expertdebat, samen met Meiny Prins, Carin ten Hage en Wouter de Jong, milieugedeputeerde van de Provincie Utrecht. Elke keer dat Van Egmond aan het woord kwam, kreeg hij een open doekje, blijkbaar tot frustratie van gespreksleider Ilona Hofstra. “Wil jij nog even reageren, Klaas?” vroeg ze hem met haar quasi-blije TROS-toontje (terwijl ze eigenlijk een IKON coryfee is) “Dan krijg je vast weer applaus.” En inderdaad, Klaas van Egmond kreeg weer applaus. “Ja, zie je wel, ik zei het toch?” grijnsde Ilona om onduidelijke redenen.

Ook de gedeputeerde Milieu van de provincie Utrecht kon het succes van Van Egmond blijkbaar niet goed verkroppen. “Ik zou bijna willen vragen wat het publiek hier allemaal gestemd heeft”, liet hij zich ontvallen. Nou, dat mocht, van juf Hofstra. Er gingen wat vingers de lucht in bij de VVD, wat bij het CDA, nul bij de PVV en ja hoor, een hele zwerm vingers zoefde omhoog bij de vraag “Wie heeft er op Groen Links gestemd?” “Ja, dáár komt je applaus vandaan, Klaas”, zei De Jong wat schamper.

Partij-overstijgend

Van Egmond hield wijselijk zijn mond. Maar ik protesteer. Ik denk dat hij eerder een verpersoonlijking is van Kennis En Gezond Verstand, dan van wát voor partijpolitieke stroming dan ook. Ha, nou, kijk eens, mijn eerste google zoektocht naar de combi ‘Van Egmond Groen Links’  bevestigt dit beeld.  Hij bepleit kamerbrede coalities.

Het voert wat ver om hier een poging te wagen om Van Egmonds visie te gaan samenvatten, maar ik kan van harte aanraden om je eens te verdiepen in zijn wijze woorden.Van Egmond bepleit ondermeer het benoemen en beschermen van gemeenschappelijke waarden, die politieke idealen overstijgen. “Om sommige waarden moet je een hek zetten”, zei hij gisteren. “Kinderarbeid is heel goedkoop en efficiënt, maar gelukkig hebben we met z’n allen besloten om daar niet meer aan te doen. Onze kinderen zijn te kostbaar; die moet je beschermen. Datzelfde geldt voor onze natuur, voor onze gezamenlijke natuurlijk voorraden. Daar moet je een prijskaartje aan hangen, daar moet je gezámenlijk verantwoordelijkheid voor nemen.”

Klaas van Egmond lijkt me bij uitstek een figuur die links en rechts met elkaar zou kunnen verbinden. Zelfs zijn uitstraling van een Rotarylid met geitenwollen sokken is daarbij een pluspunt. Daarom zeg ik: Van Egmond for President. Alleen: ik vrees dat hij zich niet kandidaat wil stellen (nog afgezien van het feit dat Nederland geloof ik geen republiek is). Hij stuurt liever Ben Tiggelaar. Wat óók geen slecht idee is, want toen ik die man vorige week bezig zag, bekroop me het gevoel dat hij Wilders nog enthousiast zou kunnen krijgen voor versnelde gezinsherenigingsprocedures.  Of zullen we gewoon de hele Duurzame Top 100 naar Den Haag sturen?

Dit artikel verscheen eerder op Het Groene Web

Leave a reply