Praktische stappen en tips om een webwinkel te beginnen

Wanneer ik in Google zoek naar “tips voor webwinkel beginnen” of “stappenplan webshop” kom ik eigenlijk vooral artikelen tegen die maar een deel van alle belangrijke stappen en valkuilen laten zien. Daarom heb ik dit artikel geschreven die volgens mij een checklist biedt voor alle belangrijke praktische stappen die je moet nemen om een wegwinkel te starten en succesvol uit te bouwen.

Je product en je niche kiezen

Klinkt als een eenvoudige stap toch? Echter dit is waar veel mensen op stuk lopen, achteraf gezien komen ze erachter dat zie hier een grote fout hebben gemaakt waardoor ze bijvoorbeeld uiteindelijk zijn gestopt. Wanneer je succesvol een webwinkel wilt runnen is je product, je markt of je niche kiezen niet zo heel eenvoudig als het klinkt. Jouw product, of jouw markt, laten we het jouw niche noemen dient namelijk een goede balans te bevatten van een aantal factoren:

  1. Het moet iets zijn wat jij leuk vindt of interesseert
  2. Er moet behoefte aan zijn, het dient een vraag op te lossen
  3. Er dient een kans te zijn dat jij binnen deze niche een plek weet te bemachtigen
  4. Het dient gefocust te zijn, je moet niet teveel tegelijk willen doen

Doe wat je echt leuk vindt, waar je graag je tijd in steekt. Droom groot, maar wees reëel. Begin klein en groei waar de kansen liggen.

Wat je ook doet, je moet het wel proberen. Alleen zorg ervoor dat je vooraf inschat of de kans die jij denkt te zien ook de daadwerkelijke kans is. Doe onderzoek, in deze branche is de data van Google een goede graadmeter voor je kansen.

CMS kiezen

CMS betekent Content Management Systeem en dit is als het ware de motor van jouw website. Hiermee maak jij de productpagina’s binnen jouw webwinkel aan en dit bevat jouw bestelproces. Voor een startende webwinkelier zal ik altijd een open-source CMS aanraden. Mijn voorkeuren hiervoor zijn Woocommerce van WordPress en Magento. WordPress is oorspronkelijk een CMS voor blogs, maar via de vele plugins kan dit CMS voor vele zaken worden gebruikt. Dus ook voor webwinkels met de Woocommerce plugin.

Magento is ook een open source CMS, maar dit is echt specifiek ontwikkeld voor E-commerce toepassingen, dus voor webwinkels. Magento is net zoals WordPress een gebruiksvriendelijk CMS dat zo goed in elkaar zit dat jouw website aan de technische aspecten van SEO voldoet.
Voor beide open source CMS’en geldt dat je een template nodig hebt waarmee je bepaalt hoe jouw pagina’s er uit komen te zien. Er zijn vele gratis versies of betaalde versies. Hierna is het natuurlijk de vraag, wil je zelf knutselen of wil je jouw website laten bouwen. Je kunt ook gebruik maken van een online CMS voor webshops.

Webhosting kiezen

Jouw website moet worden gehost op een webserver die er voor zorgt dat jouw website bereikt kan worden via internet. Dit is echt een praktisch punt waar je als starter vaak te snel overheen stapt. Er zit namelijk aardig veel verschil in kwaliteit en prijs tussen de verschillende webhosters. Het verschil in kwaliteit is in het begin misschien niet zo merkbaar, maar op het moment dat het goed gaat met je webwinkel, wil je niet vastzitten aan een te klein hosting pakket waardoor je website traag laadt en je daardoor bezoekers kwijt raakt.

Het is dus belangrijk dat jouw webhoster uitbreidingsmogelijkheden heeft voor wanneer je groter wordt. Er zijn nog wel andere valkuilen die je als beginner niet kent, die vind je hier.

Je (domein)naam kiezen

Deze stap hoort eigenlijk direct bij de keuze van jouw product, je niche en jouw winkel. Dit is heel erg leuk om te doen, want dit hoort bij de essentie van jouw webwinkel. Jouw naam van de winkel en jouw domeinnaam hoeven niet hetzelfde te zijn, maar jouw domeinnaam dient wel te passen bij jouw winkelnaam. In de keuze van jouw domeinnaam loop je ook nog eens altijd tegen een beperking aan, want er is maar een beperkt aantal domeinnamen beschikbaar.

Daarnaast is het wel slim dat jouw online bedrijfsnaam en domeinnaam op een of andere manier refereren aan jouw aanbod. Als jij bijvoorbeeld Mi-bandjes verkoopt, is het slim om dat deel in jouw naam en of domeinnaam te hebben. Qua domeinnaam is dan mibandje.nl zo’n beetje de beste optie, maar die zal waarschijnlijk niet meer beschikbaar zijn. Je kan een domeinnaam kiezen en vastleggen bij een domeinnaam registratie partij zoals TransIP.

Naar de KvK

Naar de KVK gaan is leuk en spannend, zeker wanneer dit je eerste onderneming is. Wanneer je het kantoor binnenloopt wordt het ineens heel echt. Hoewel het eigenlijk een administratieve stap is, vond ik zelf het erg leuk en spannend om te doen. Voor de meer praktische tips, kijk even hier

SEO cursus doen of uitbesteden

Bezoekers krijg je niet zomaar in je webwinkel. Er zijn vele manieren voor, maar een heel belangrijke bron van de juiste bezoekers is Google. Wanneer je het goed aanpakt wordt jouw website gevonden door mensen die op zoek zijn naar jouw producten. Omdat ze dit zoeken is de kans dat ze het kopen als ze bij jou zijn redelijk groot, dit noemen we relevante bezoekers. Jouw website optimaliseren voor zoekmachines noemen we SEO, Search Engine Optimisation. SEO verkeer is in principe gratis, je hoeft niet per klik te betalen. Maar je moet er wel in investeren, want je website staat niet in een keer goed. Het dient de juiste content te bevatten, het dient de juiste structuur te hebben en alles dient op een dergelijke wijze te staan zodat jouw website aansluit op zoekopdrachten van jouw gewenste klanten. SEO is een vak apart, maar je kan het zelf leren. Als je het zelf wilt leren dan kan je veel van de leerstof online vinden, of je kan een cursus doen. Wanneer je niet zelf de SEO basis goed wilt zetten, dan kan je jouw SEO uitbesteden van een specialist.

Social media & Bloggen

Niet alleen Google is een goede bron van traffic, maar social media kan dat ook zijn. Dit is wel afhankelijk van wat je verkoopt en niet iedere fan of volger is een klant of potentiële klant. De bezoekers vanuit social media reageren op een andere impuls. Ze zien jouw bedrijf, jouw aanbieding of jouw social video campagne en besluiten dan om even te kijken. Dit is ander verkeer dan iemand die via Google op jouw site komt, want deze bezoeker was namelijk op zoek naar jouw product of de informatie erover. Voor de meeste webwinkels is social media niet het directe verkoopkanaal, maar het draagt wel bij aan de exposure van jouw aanbod. De advertentiemogelijkheden zijn de afgelopen jaren verbeterd, dat het wel tot klanten kan leiden. Daarnaast is het belangrijk kanaal om jouw blogs te verspreiden, want iedere webwinkelier hoort ook te bloggen. Dit doe je dus voor de Social media content, maar ook voor je SEO. Je kan namelijk hiermee blogs schrijven over onderwerpen zoals “Waarom zou ik product X gebruiken?”, hiermee kan je verkeer op de website krijgen die zich dus afvragen waarom je jouw product nodig hebben. Dit soort vragen stellen zij zich vaak af in het beslisproces, dus waar wil jij gevonden worden. Ook is bloggen een goede methode om links naar je websites te krijgen. Linkbuilding is een essentieel onderdeel van SEO, dus je dient daar ook tijd in te steken.

Adwords & Google Shopping

Google is dus een van de belangrijkste bronnen van relevante (nieuwe) bezoekers. Over SEO hebben we het al gehad, dus laten we het even hebben over de advertentiemogelijkheden binnen Google.

Dat is allereerst Google Adwords, “de bovenste zoekresultaten van Google”. Ik noem het zo omdat nog steeds weet niet iedereen dat de eerste resultaten advertenties zijn. Google Adwords werkt heel erg goed, voor zowel de adverteerders als Google’s bankrekening. Het systeem zorgt ervoor dat de meeste relevantie advertenties bovenaan worden getoond. Tegelijkertijd is het ook een veilingmodel, dus de de hoogste bieder krijgt een betere positie. De posities worden bepaald via een formule die kijkt naar de prijs per klik en de relevantie van de advertentie. De adverteerder waarbij de uitkomst van deze som het hoogst is staat bovenaan.

Adwords kan je ook zelf leren, als is het voor sommige markten zo competitief geworden dat je dit betere aan een specialist kan overlaten. Of dat de prijs per klik zo hoog is geworden dat het niet meer rendabel is.
Google Shopping is vergelijkbaar met Adwords alleen dan specifiek voor producten. Je kan je advertentiecampagne maken of basis van een koppeling met jouw website.

Logistiek – Voorraad

Dit is een punt waar vele (web)winkeliers op zijn gestrand… de voorraad. Hier kan een grote kostenpost aan zitten, een voorraad aanleggen kan een grote investering vragen. En dan moeten al die producten ook nog eens verkocht worden, want een onverkocht product betekent verlies. Dit is dus enerzijds belangrijk voor de keuze van een smal assortiment in het begin. Niet teveel verschillende producten inkopen, maar pas producten toevoegen nadat jouw data heeft laten zien dat er behoefte aan is.
Anderzijds, praktisch gezien, stelt je dit dus ook tot de vraag hoe je dit wel gaat aanpakken. Je wilt dus niet een te grote voorraad, wanneer je deze zelf aanlegt. Zijn qua voorraad drie opties:

Eigen voorraad

Je eigen voorraad aanleggen kost investering. Daarnaast heb je zelf de ruimte nodig om deze op te slaan en je zal waarschijnlijk zelf de verzending verzorgen. De meeste starters met een niche webwinkel beginnen op deze wijze. Dit is ook een goede optie wanneer je een fysieke winkel hebt en je daarnaast jouw producten op internet wilt verkopen.

Dropshipping

Dropshipping kan je kort omschrijven als andermans producten verkopen. De producten die je in je webwinkel heeft heb je niet op voorraad. Wanneer er een product wordt bestelt, dan stuur je de order door naar de fabrikant en deze verzend het naar jouw klant.

Fullfillment

Fullfillment is het volledig uitbesteden van je logistieke proces. Dit is dus de orderverwerking, de opslag, de verzending, de klantenservice en retouren. Fullfillment is heel populair want je kan hierdoor je focus richten op de “voorkant” van je webwinkel en de groei daarvan. Bij Fullfillment houdt je nog steeds je eigen voorraad aan, dus houdt er rekening mee dat je niet teveel inkoopt.

Logistiek – Verpakken en Verzenden

Deze stap is voor een groot gedeelte al genomen wanneer je met een fullfillmentpartij werkt. De verzending is dan al geregeld. Maar de verpakking misschien nog niet. Afhankelijk van de grootte van je product kan je kiezen waarin je het verstuurd. Veel producten worden als ware verzonden als een doos in een doos. De binnenste doos is de originele verpakking. De doos daaromheen dient als de bescherming voor wanneer jouw product(en) met de pakketdienst meegaan.
Voor kleinere producten is het vaak een goede oplossing om met luchtkussen enveloppen. Dit zijn enveloppen met bubbels aan de binnenkant, heel licht en daarom ideaal verpakkingsmateriaal. Het grootste voordeel van een luchtkussenenvelop is dat je verzending met de gewone post mee kan omdat het door de brievenbus past

Betalingen verwerken

Om je betalingen te kunnen ontvangen en te verwerken is het de beste aanpak om met een payment provider te werken. Een payment provider is een bedrijf dat al jouw betalingen ontvangt en verwerkt binnen jouw administratie. De payment provider zorgt ervoor dat jij verschillende betaalmethodes kunt bieden zoals Ideal, verschillende creditcards en bijvoorbeeld Paypal. Op de volgende pagina kan je payment providers vergelijken.

Webshop foto’s

Nog even een leuk detail die ik bijna niet tegenkom op de tips om een webwinkel te starten, de productfoto’s. Dit is natuurlijk afhankelijk van wat voor producten je verkoopt, in veel gevallen kan de de foto’s van de leveranciers gebruiken. Maar in sommige gevallen zal je toch je eigen foto’s moeten verzorgen en dan moet het er wel professioneel uitzien. Dit kan je dan bijvoorbeeld doen met een lichttent, die zorgt ervoor dat het product goed belicht wordt. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om een professionele productfotograaf in te huren.

Teksten schrijven – Zelf doen of uitbesteden?

In veel gevallen wordt dit punt al meegenomen in het SEO stap. Alleen wanneer je bijvoorbeeld hebt besloten om jezelf in SEO te verdiepen, is het misschien nog steeds een goed idee om de teksten door een professional te laten schrijven. In ieder geval zal je jezelf er toch een beetje in moeten verdiepen, wanneer je zelf straks ook de blogs gaat schrijven.

Actief linkbuilden

Zonder links geen SEO verkeer, links zijn essentieel en het is belangrijk dat je hier mee door blijft gaan, ook na een aantal maanden. Dit kan je doen door actief te zijn op fora, maar bijvoorbeeld ook links uit te wisselen met relevante bevriende ondernemers of je toeleveranciers. En, uiteraard is dit waar bloggen om de hoek komt kijken. Met gastblogs bij relevante websites kan jij een mooie relevante link krijgen. Als dit blog over een relevant onderwerp op een relevante website staat, kan dit je ook nog eens direct klanten opleveren.

E-mail

Al jaren wordt er in de online marketingwereld geroepen dat email dood is of gaat. Niets is minder waar… email kan jou als webshophouder tot veel omzet leiden. Je moet het natuurlijk wel goed aanpakken. Geen spam versturen! De email is in jouw geval naar je bestaande klanten en eventueel je nieuwsbriefleden. Dit zijn degenen die je mag mailen als webwinkelier. En dit levert tot herhaalbestellingen op bij je bestaande klanten.

Klantenservice – telefoon, chat of email

Klantenservice heb je nodig, voor vragen van potentiële klanten en vragen over bestellingen. Hoe je hier mee omgaat is heel afhankelijk van van je product. Heb je een eenvoudig product en werk je samen met een fullfillment partij? Dan is je klantenservice vaak al geregeld. Maar wanneer producten hebt die meer uitleg nodig of specialistische kennis nodig hebben is het wellicht verstandig om zelf de klantenservice te doen. Hier vind je meer tips en klantenservice dienstverleners.

Webanalytics

Webanalytics zijn softwarepakketten die jou kunnen laten zijn waar jouw bezoekers vandaan komen, welke pagina’s worden bekeken en of er bestellingen worden gedaan. Dit is werkelijk essentieel voor iedere webwinkelhouder, want je wilt weten of de conversieratio van bezoeker naar klant goed is. Je wilt ook weten vanuit welke bronnen de bezoekers komen die bestellen, daar wil je namelijk meer verkeer van krijgen.

Algemene voorwaarden en andere juridische punten

Op het moment dat jouw bezoeker bestelt heb je een juridische band, dit houdt in dat jij als webwinkeliers een bepaalde leveringsverplichting hebt. Zorg er dus altijd voor dat je goede algemene voorwaarden hebt. Op de volgende pagina kan je meer vinden over algemene voorwaarden.

 

Wanneer je eenmaal op gang bent heeft het echt doorzettingsvermogen nodig. Een webwinkel groeit niet uit zichzelf, daar zal je veel energie in moeten steken. Als webwinkelier dien je flexibel te zijn, reëel en de juiste keuzes te maken. Maak je beslissingen op basis van data en ervaring. Merk je dat een bepaalde activiteit je teveel energie kost? Zorg er dan voor dat je die taken aan iemand ander overdraagt indien dat mogelijk is. Of, wanneer je merkt dat het veel energie kost en tegelijk weinig oplevert, doe dan iets anders. De keuze voor wat je wel en wat je niet doet is heel belangrijk om succesvol te zijn. En zorg ervoor dat je niet teveel zelf doet, wanneer jouw webwinkel groeit, wees dan slim en zorg voor versterking. Werk slimmer in plaats van harder. En doe wat je leuk vindt!

Een online business runnen is leuk! Het is spannend, leerzaam en geeft je vrijheid. Het vraagt wel veel discipline, wilskracht en doorzettingsvermogen. Ook dien je je snel aan te kunnen passen aan de omstandigheden, dus Agile te zijn.

Leave a reply