Wat is het Aanvalsplan arbeidsmarkttekorten Techniek, Bouw en Energie?

Er is een heel groot tekort aan vakmensen binnen de Techniek, Bouw en Energiesector. Om dit tekort van 60.000 mensen op te lossen hebben 5 technische werkgeversverenigingen, VNO-NCW en MKB-Nederland gezamenlijk het “Aanvalsplan arbeidsmarkttekorten Techniek, Bouw en Energie” gemaakt. Wat betekent dit voor jou als je een beroeps- of omschoolkeuze wilt maken? Dat jouw baanzekerheid en salaris erg goed kunnen worden als je voor deze sectoren kiest! 

Het doel van het plan is om werken in de techniek voor werknemers aantrekkelijker te maken. Het systeem dat ze hiervoor willen introduceren heet “De Gouden Poort tot de techniek”. Dit betekent dat nieuwkomers in de sector een 10-jarige baan- en ontwikkelgarantie krijgen. Deze nieuwkomers zijn jongeren die uit het funderend onderwijs komen en zij-instromers die via omscholing de techniek in komen. Ook moet de techniek interessanter worden voor groepen die er niet vaak in werkzaam zijn, zoals bijvoorbeeld vrouwen. Om dit te realiseren zijn werkgevers in de Techniek, Bouw en Energie bereid om het werk en de functies te laten passen bij de talenten van (nieuwe) werknemers. Via de bij- en omschoolmogelijkheden zou je je ook kunnen blijven doorontwikkelen zodat je niet naar een baan buiten de branche wilt overstappen. En vooral, zodat jouw salaris met jou mee kan groeien! 

Waarom zou ik moeten kiezen voor een beroep in de Techniek?

De zeer goede baankansen, het salaris, de doorgroeimogelijkheden en als je dat interessant vindt een bijdrage leveren aan de Energietransitie, de Woningopgave of de Digitalisering. Niet alleen deze werkgeversorganisaties onderstrepen de kansen, ook het UWV ziet dit. Zij hebben deze kansrijke beroepen tot Klimaatbaan gedoopt en ook volgens hun berekeningen gaat het om ruim 60.000 vacatures. Deze sectoren zijn dus op dit moment al erg interessant. Het salaris van een Elektricien is erg goed en je kunt je nu al omscholen met salaris tot zonnepanelen monteur. 

Wat is de Gouden Poort?

Dit systeem of het principe heet “de Gouden Poort”. Hiervoor zouden er centrale opleidings- en kenniscentra moeten komen voor starters en zij-instromers in de techniek. Ook moet dit het behoud van werknemers binnen de sectoren stimuleren. Bijscholing voor de bestaande vakmensen en omschoolmogelijkheden bieden voor ervaren vakmensen die een switch naar een (andere) technische sector overwegen. Het doel van de Gouden Poort is om werken in de techniek aantrekkelijker te maken.

Wat betekent een baan- en ontwikkelgarantie van 10 jaar?

Dit betekent dat je, bij voldoende inzet, kunt blijven werken bij de werkgevers die zich aan de Gouden Poort hebben verbonden. Je kunt blijven doorleren op de “Techniekcentra” om bij te blijven bij de ontwikkeling en door te leren zodat jij promotie kunt maken of wat anders binnen deze branches te doen. In de plannen wordt een salarisverhoging niet genoemd, maar dat is in principe wel het logische gevolg van doorleren. Als jij groeit dan groeit jouw salaris met jou mee!

Zijn deze plannen al concreet?

Helaas nog niet, maar wij van nationaleberoepengids.nl vinden het een goed signaal dat dit de baankansrijke sectoren zijn. Dus als jij met je beroepskeuze of omschoolkeuze bezig bent is het slim om te kijken naar een beroep in deze sectoren. We zetten ze daarom voor jou op een rijtje.

 

Je zult veel van deze beroepen terugvinden in de lijst meest gevraagde beroepen.

Wil je inspiratie hebben? Bekijk dan welke banen bij jouw competenties, persoonlijkheid en interesse passen met onze tool Baansuggestie

4 Responses to Wat is het Aanvalsplan arbeidsmarkttekorten Techniek, Bouw en Energie?

Leave a reply