Kahn Academy is een geweldig concept

Wikipedia is een van de grote doorbraken geweest in de democratisering en distributie van kennis. De website maakt het voor iedereen mogelijk om over heel veel onderwerpen – relatief betrouwbare – informatie te vinden. Wikipedia is absoluut een grote toevoeging voor de vooruitgang van onze Mondiale samenleving. Maar het kan nog beter, want waar Wikipedia stopt gaat Kahn Academy verder.

Salman Kahn, een voormalig hedge-fund analist, begon 5 jaar geleden met het opnemen van bijles video’s voor zijn nichtjes in New Orleans. Omdat hijzelf vanuit Boston opereerde maakte hij de video’s online beschikbaar. Het format van de video’s is heel simpel, hij is zelf niet in beeld, maar je ziet een virtueel blackboard waar Salman de begrippen uittekent, terwijl je hem de uitleg hoort geven. Deze aanpak sloeg aan en na verloop van tijd merkte hij dat zijn Youtubevideo’s ook door anderen bekeken werden. Zo begon hij meer video’s te maken over verschillende onderwerpen

Vandaag de dag haalt zijn Youtube kanaal de meeste views binnen het segment Educatie en worden zijn video’s vanaf de hele wereld bekeken. Alle video’s zijn ingeladen in de Kahn Academy Website, waar je nu al meer dan 1800 verschillende lessen kan vinden. De video’s zijn op onderwerp gerangschikt en je kan op redelijk eenvoudige manier door de video’s kan navigeren en op thema filteren.

De lessen zijn van een heel hoog niveau, alleen het mooie is dat het bijna in Jip en Janneke taal wordt uitgelegd waardoor zeer lastige onderwerpen voor een grote groep begrijpbaar gemaakt worden… echt fantastisch! Wil je uitgelegd krijgen wat bijvoorbeeld de oorzaken van de Kredietcrisis zijn? Via de link vindt je 13 video’s die het hele gebeuren van A tot Z beschrijven, waarbij je na les 1 via de website direct naar de volgende les kan doorklikken.

Sinds een klein jaar doet Salman dit fulltime en heeft hij van de Kahn Academy een stichting gemaakt die nog veel in het nieuws gaat komen de komende jaren. Hieronder vind je zijn presentatie op de GEL conferentie 2010.

Leave a reply