Verpakgigant wil het gebruik van gerecycled verpakkingsmateriaal vergroten

Het gebruik van verpakkingsmaterialen is in de afgelopen jaren enorm hard gestegen. Vooral in de tijd dat er nog veel lock-downs waren schoot het aantal online verkopen als een raket omhoog. Het afgelopen jaar werden er geschat zo’n één miljoen pakketten per dag verzonden. Dat is erg veel, de grote meerderheid ervan zijn kartonnen dozen. In totaal werd er geschat 87 miljoen kilo aan verpakkingsmateriaal gebruikt.

Al deze verpakkingsmaterialen leveren natuurlijk een grote milieubelasting op en het vraagt veel grondstoffen. Daarom is het belangrijk om milieuvriendelijke verpakkingsmaterialen te gebruiken.

Hoeveelheid verpakkingsmateriaal per type

Afbeelding: Recycling Netwerk

Wat zijn milieuvriendelijke verpakkingsmaterialen?

Hierover bestaan verschillende meningen, maar volgens ons is het belangrijk dat de verpakkingsmaterialen van hergebruikte grondstoffen zijn gemaakt. Denk hierbij aan producten die gemaakt zijn van gerecycled karton of van gerecycled plastic.

Er bestaat ook een trend om gebruik te maken van herbruikbare verpakkingen, dit zijn verpakkingen die vaker gebruikt kunnen worden, zoals bijvoorbeeld sterke verzendkratten of dikke hersluitbare verzendzakken die de ontvanger weer kan terugsturen of kan afgeven bij een verzamelpunt. Dit is natuurlijk een erg goed initiatief, alleen is het gebruik van dit soort herbruikbare verpakkingen voor veel webwinkels financieel gezien niet haalbaar.

Dus wanneer we de milieubelasting op grote schaal willen aanpakken is op dit moment het beste alternatief om gebruik te maken van verpakkingsmateriaal dat zoveel mogelijk van hergebruikte grondstoffen is gemaakt.

Te grote verzenddozen

Een bijkomend probleem is dat veel verzenddozen veel te groot zijn en voor het merendeel met lucht gevuld zijn. Allereerst worden er dus veel te veel grondstoffen gebruikt, want er zou ook een doos kunnen worden gebruikt die een lagere hoeveelheid karton bevat.

Daarnaast zijn er ook producten die beter via de brievenbuspost zouden kunnen worden verstuurd. Zie hieronder het voorbeeld van een tweetal doosjes medicijnen die in een doos zitten die ongeveer 20 keer te groot is!

Dit zou prima kunnen worden verstuurd met een brievenbusdoos of luchtkussenenvelop.

Dozen van Gerecycled karton

Zoals je kan zien in de grafiek in de introductie bestaat het grootste gedeelte van de verzendmaterialen uit kartonnen dozen, maar liefst 84 miljoen kilo! Dus wanneer we de milieuvervuiling willen verlagen is het gebruik van gerecycled karton een must.

Gebruik dozen van Testliner golfkarton

Er bestaan twee typen golfkarton: Kraftliner en Testliner. Bij Kraftliner karton zijn de buitenlagen gemaakt van nieuwe houtvezels. Dit maakt de doos sterker en beter bestand tegen vocht. Maar het levert een veel grotere milieubelasting op, want er moeten dus bomen voor worden gepakt.

Bij Testliner karton zijn de buitenlagen gemaakt van gerecycled karton. Maar ook de golflaag, dus dit type doos is gemaakt van 100% gerecycled karton! Dit is goed, want hiervoor hoeven dus geen bomen te worden gekapt. Karton kan ongeveer 10 keer worden gerecycled, dus deze grondstoffen kunnen keer op keer worden hergebruikt.

Een verzenddoos van Testliner karton is minder sterk dan Krafliner karton, maar dat is in heel veel gevallen geen echt probleem. Want veel van de producten die worden verzonden wegen minder dan 25 kilo en worden met een bestelbus of dichte bakfiets rondgebracht. Daarmee is het risico op vochtschade erg laag. Dit betekent dus dat je in de meeste gevallen gewoon een doos van Testliner karton kunt gebruiken.

Gerecycled plastic verpakkingsmaterialen

Zoals je in de grafiek kunt zien, worden er ook ongeveer 2 miljoen kilo plastic verpakkingsmaterialen gebruikt. In vergelijking met karton lijkt dit niet zoveel, maar de milieuschade die plastic oplevert is potentieel vele malen groter dan karton. Misschien niet zozeer vanwege de grondstoffen, maar vooral vanwege het afval.

Zwerfplastic is een van de grootste milieuproblemen die we kennen op onze aarde. De oceanen en tropische zeeën liggen er vol mee. Het vergaat niet snel maar levert ook microplastics op. Het plastic brokkelt langzaam af en deze kleine deeltjes worden bijvoorbeeld gegeten door vissen. En wanneer jij die vis eet, krijg je dus indirect deze giftige stoffen ook binnen.

Gebruik noppenfolie gemaakt met 30% Post Consumer Recycled plastic

De meerderheid van het gebruikte plastic verpakkingsmateriaal is bubbelplastic. En wat is de beste manier om plastic zwerfafval te voorkomen? Plastic inzamelen nadat het is gebruikt, dat heet post consumer recycled plastic.

Dus wanneer je wilt dat er meer plastic wordt gerecycled, koop dan producten die (deels) bestaan uit post-consumer recycled plastic. Wanneer de vraag naar dit type producten stijgt, zal de behoefte aan ingezameld plastic vergroten. Dus er zou dan meer aandacht komen voor de inzameling en inzamelingsprojecten zoals The Ocean Cleanup.

Dus als je een noppenfolie nodig hebt, kies dan voor de 30% PCR-gerecyclede noppenfolie. Dat is op dit moment het beste alternatief. De noppenfolie kan maar 30% PCR plastic bevatten, omdat deze bij een hoger percentage zijn kracht verliest.

Gebruik gerecyclede noppenfolie voor je isolatie

Isoleren met noppenfolie? Misschien heb je er nog nooit van gehoord, maar wanneer je het op de juiste manier gebruikt kan je jouw huis isoleren met noppenfolie. En wat is er dan beter te gebruiken dan de noppenfolie die voor 30% is gemaakt van ingezameld plastic?

Gebruik ecologische opvulchips

Er wordt ook veel gebruikgemaakt van opvulchips. Wanneer je gaat voor een enkele verzending is in dit geval het gebruik van bio-opvulchips een goede optie. Deze zijn gemaakt van bioplastics. Bioplastics zijn zeker niet de oplossing voor alles, maar wel voor opvulchips. Dit is omdat de opvulchips moeilijker in te zamelen en te recyclen zijn dan plastic tasjes of noppenfolie

Gebruik gerecycled opvulpapier

Een andere optie voor het vullen van de lege ruimtes is gerecycled opvulpapier. Dit kun je bijvoorbeeld gebruiken wanneer je niet de stootdemping van noppenfolie nodig hebt.

8 Responses to Verpakgigant wil het gebruik van gerecycled verpakkingsmateriaal vergroten

Leave a reply