Het is nooit te laat om het anders te doen!

Echt waar, dat is zo! Dit gegeven is toepasbaar op verschillende zaken in je leven, bijvoorbeeld ook om je bedrijfsplannen aan te passen. Dit laatste realiseerde ik me vanochtend nadat ik gisteravond een feedback sessie gehad heb over Neomundo.nl

Deze week las ik weer een prachtige blog van Seth Godin met het onderwerp dat je grote plannen moet maken. Ik kan het me natuurlijk helemaal vinden in zijn boodschap. Alleen schuilt hier voor mij een valkuil in… Ik maak mijn plannen soms té groot.

Ruim vier jaar geleden kochten wij een volledig uitgeleefd appartement in de Oosterparkbuurt in Amsterdam. We keken door de ellendige staat van het appartement heen en zagen een fantastische ruimte. Ik zag er nog meer in… Het was 80m2 op 3 hoog met nog een berging van 25m2 op de 4e etage. Dit zou een prachtige slaapkamer kunnen worden en dan hadden we een appartement van 100m2 in Amsterdam, het eindresultaat dat ik voor me zag was fantastisch!

Het eindresultaat is inderdaad ook fantastisch. Een prachtappartment met alles erop en eraan, helemaal zelf ontworpen! De weg naar het eindresultaat was echter behoorlijk zwaar, tijdsintensief en kostbaar, de renovatie heeft 15 maanden geduurd! Nu zou je denken dat dit een valkuil is waar je geen tweede keer in stapt, niets in minder waar…

Toen ik vorig jaar aan het functioneel ontwerp voor Neomundo begon, werd ik enthousiaster en enthousiaster. Dit wordt dé groene shopping community, die alles heeft wat alle andere websites missen. Hier kunnen Kieskeurig.nl en alle “groene” websites nog wat van leren, dacht ik. Eerlijk gezegd is dit ook zo, dit kreeg ik gister nog bevestigd door mijn SEO Guru en door Mr. Facebook. “Je bent een Ferrari aan het bouwen! Maar zou je niet eerst even de weg op gaan met een Lada?” hoorde ik gister. Au… dat doet eigenlijk best pijn….

Maar critici zijn je vrienden en goede vrienden zijn critici! Ik ben dan ook blij met hun feedback. Het lanceringschema voor Neomundo ben ik nu dus ook aan het aanpassen en alle mooie (en onderscheidende) functionaliteiten die het platform uiteindelijk gaan krijgen gaan met diverse releases worden uitgerold. We gaan wat eenvoudiger beginnen…

Nu bedoel ik hiermee dus niet dat je geen grote plannen moet maken, dat moet je juist wel! Denk groot, anders zal er ook niet groots komen. Maar begin klein… dat is beter. Zorg wel voor een goede fundering, plan iets ambitieus en maak een stappenplan dat realistisch, nee bescheiden is.

Veel organisaties durven de stap naar duurzaam ondernemen niet te maken, omdat ze denken dat dan alles in een keer perfect moet zijn en dat daarom de verandering ineens heel groot lijkt én kan worden. Dat is zonde en helemaal niet nodig, want met veel kleine stapjes kom je vaak verder dan met een paar grote sprongen!

5 Responses to Het is nooit te laat om het anders te doen!

  1. Volgens mij ben jij goed bezig, Peter! En ik kan alleen maar argumenten verzinnen ten gunste van klein beginnen. Dan kun je de verdere uitrol van je onderscheidende functionaliteiten des te beter afstemmen op de eerste reacties van je bezoekers. Goed dat je de moed hebt om krtiek om te zetten in een plan B!

  2. Als je doelstelling zo klein is al 1% per week verbeteren heb je binnen 2 jaar de beste, mooiste en snelste Ferrari in de straat!

Leave a reply