Tip voor energiezuinig Googlen

Er is de afgelopen jaren veel gezegd over het energieverbruik van Google. Zo zou één zoekopdracht in Google evenveel energie kosten als een uur een spaarlamp laten branden.

Vanochtend werd ik weer herinnerd aan deze discussie door de post op dit duurzame blog. Google is namelijk met eigen cijfers gekomen die er een stuk prettiger en volgens mij realistischer uit zien dan de vergelijking hierboven.
Maar je kan ook zelf ervoor zorgen dat je energiezuiniger zoekt via Google, namelijk door Google Instant uit te schakelen.

Wat is Google Instant?

Google Instant is een functie die ervoor zou moeten zorgen dat je sneller je gewenste zoekresultaten krijgt. Het maakt gebruik van de Google Suggest functie, die automatisch een suggestie doet op basis van de zoekopdracht die je intypt. De term jij intypt wordt vergeleken met veelvoorkomende zoekopdrachten en aan de hand daarvan krijg je de suggestie.
Google Instant gaat hierin een stap verder en biedt de gebruiker direct al de zoekresultaten op basis van de eerder genoemde suggestie terwijl je aan het typen bent. Omdat de suggesties meerdere malen veranderen terwijl je aan het typen bent, veranderen ook de zoekresultaten terwijl je typt.
Op deze manier staat één zoekopdracht nu gelijk aan meerdere zoekopdrachten, omdat er per gegeven suggestie een zoekopdracht wordt uitgevoerd. Laten we er vanuit gaan dat met gebruikt van Google Instant het energieverbruik minimaal verdubbeld. Als je dit over alle zoekopdrachten berekend (miljarden per dag) kunnen we de conclusie trekken dat Google Instant wel heel veel extra energie kost.

Hoe zet je Google Instant uit?

Ga naar Google Voorkeuren http://www.google.nl/preferences.
Scoll naar beneden tot je bij de instellingen van Google Instant bent en zet het uit.

Google Instant uitzetten

Sla de instellingen op en je hebt het energieverbruik voor jouw Google zoekgebruik minimaal gehalveerd!

11 Responses to Tip voor energiezuinig Googlen

Leave a reply